23. marraskuuta 2008

Riitta Kokko

 


Rosenmenetelmä
Vastaanotto:
Kurkikuja 13 (Mattila)

53650 Lappeenranta

Kehoterapeutti

Riitta Kokko

delffiini delffiini

CHI KUNG – kiinalainen voimistelu ja itsehoito

 

Chi Kung on kehon energiaharjoitusmuoto, jonka perusta on kiinalaisessa lääketieteessä.  Sen mukaan ihminen pysyy terveenä ja elinvoimaisena, kun energiat ovat vahvat ja virtaavat vapaasti ja tasaisesti kehossa. Chi tarkoittaa energiaa ja elämänvoimaa, Kung harjoitusta ja taitoa.
Chi Kungin pariin tulevien henkilökohtaiset tavoitteet vaihtelevat. Terveyden lisäksi  apua haetaan stressiin, unensaantiin, yleiskuntoon sekä hidastamaan vanhenemiseen liittyviä tekijöitä. Joillakin taas korostuu tarve henkiseen kasvuun ja elämän syvempään ymmärtämiseen.

Chi Kung – Tai Chi

Vaikka Chi Kungia on Suomessa harjoitettu jo melko kauan (mm. Suomen Chi Kung yhdistys perustettu v. 1987), ei sitä vielä laajasti tunneta. Tai Chi on tutumpaa, ainakin käsitteenä, vaikka sitä ei olisi itse tehnytkään. Tai Chi on alunperin taistelullinen harjoitusmuoto, joka rantautui Eurooppaan Japanin kautta aikana, jolloin kiinalaisen hoitotieteen aarteistot pysyivät vielä visusti rajojen sisällä. Kun Tai Chi ´tä tehdään hitaasti ja keskittyen on vaikutus hoidollinen ja se lähentyy Chi Kungia. Itse asiassa Chi Kung ja Tai Chi on samaa energiaharjoitusten kokonaisuutta. Vaikka Chi Kung on käsitteena on laaja, pääsee harjoituksissa nopeasti hoidolliselle tasolle. Yksinkertaisuuden ja helppouden korostus tekniikan pitkäkestoisen hionnan sijasta  rentouttaa ja   rauhoittaa  ja siten mahdollistaa jo harjoittelun alkuvaiheessa  energiamuutosten kokemisen. Yksinkertaisuus kätkee sisäänsä parantavan voiman.

Chi Kung vahvistaa kehon omaa parantamisjärjestelmää

 

Chi –energian kulkuun on ihmiskehossa kanavaverkosto, joka yhdistää kaikki kehon eri osat ja elimet toisiinsa. Lisäksi ihmiskehoa ympäröi energiakenttä. Jotkut kutsuvat sitä terveysauraksi.  Kun  kenttä on vahva ja iso, toimii se ihmiselle suojakilpenä  ulkoapäin tulevia bakteeri- ja virustartuntoja vastaan samoin kuin ulkopuolelta tulevia raskaita energioita, esim. negatiivista ajatuksia vastaan.

Pääkanavia eli meridiaaneja on 12; mm. sydän-, keuhko-, paksusuoli-, ohutsuoli-, virtsa- rakko-, sappi-, vatsa-,  maksa-, munuais- ja pernameridiaani. Kun energia on vahvaa ja kulku esteetöntä toimii  kehon immuunijärjestelmä tehokkaasti terveyttä ylläpitäen. Ongelmia syntyy, kun energian kulku vaikeutuu. Syitä  tähän on useita, mutta hoitamaton, pitkäkestoinen stressi on yleisin energioita lukkiinnuttava ongelma.  Myös  kohtuuttomat elämäntapavirheet, huonolaatuinen ruoka sekä ympäristön saastuminen vaikuttavat epäedullisesti energioihimme. Häiriö energiakierrossa nähdään sairauksien perimmäisenä syynä. 

Chi Kung rentouttaa ja hoitaa aivoja

 

Nykymenossa selviytyjiä ovat ne, joilla on kyky rentoutua ja rauhoittua. Kuitenkin yleistä on, että katkeamaton kiire ja elämänpaineet ovat vieneet kehon energiat pois tasapainosta siten, että ne useimmilla ovat jumiutuneet kehon yläosiin. Reagoimme siihen niska- hartia ja selän jännityksillä, päänsäryllä, korkealla verenpaineella, unettomuudella, keskittymiskyvyn puutteella ja hengitystä pidättämällä. Jatkuva jännitystila aivojen tietyissä osissa vaikeuttaa verenkiertoa ja rasittaa aivojen herkkiä soluja.
 
Chi Kungin vaikutus aivoihin on mielenkiintoinen oma kokonaisuus, josta on vasta viime akoina alkanut tulla tutkittua tietoa. On alettu ymmärtää, miksi liikkeitä on tehty juuri tietyllä tavalla vuosituhansien ajan. Yleisesti voidaan sanoa, että kun tekee Chi Kungia, hoitaa samalla aivoja.

Chi Kung –harjoitukset ovat helppoja ja sopivat kaikille

 

Chi Kungissa ei korosteta suoritusta, vaan liikkeeseen keskittymistä, sisäistä kuuntelua ja tietoista läsnäoloa.  Liikkeet näyttävät ulkoisesti pehmeiltä, mutta  ne tehdään sisäisesti inetensiivisesti. Chi Kung sisältää myös akupisteiden painelua, itsehoitoa niskalle, hartioille ja selälle sekä myös kasvoille ja silmille.

Hengityksellä on keskeinen merkitys. Kun liikkeisiin yhdistetään tasainen ja rauhallinen syvähengitys, ammennetaan hapen lisäksi elämänvoiman energiaa, joka on hengityksen syvin olemus. Hengitys rentouttaa ja rauhoittaa mieltä ja sillä on hermojärjestelmää vahvistava vaikutus. 

Keskittymis- ja mietiskelyharjoituksilla  päästään Chi Kungin syvemmille tasoille.
Jokainen joka on yrittänyt rauhoittaa mieltään jatkuvasta ajatustulvasta, tietää miten vaikeaa se on. Mielen sekamelskasta ei vapaudu yrittämällä työntää  sitä pois. Siinä ajatusten epämääräinen vyyhti vain voimistuu. Chi Kungissa pyritään ensin rentouttamaan keho, jotta energia pääsee virtaamaan vapaammin. Kun rentoutuneessa tilassa keskittyy kehoon ja hengitykseen, ihminen alkaa vääjäämättä siirtyä rauhan tilaan, joka on rentoutta syvempi kokemus. Silloin energian laatu, värähtely, kohoaa ja energia alkaa liikkua kehossa niin kuin sen pitääkin: pois sieltä, missä on liikaa ja sinne, missä sitä on liian vähän.

Chi Kungin harjoittaja huomaa ensimmäiset vaikutukset  jo ensimmäisen harjoituskerran jälkeen: Keho tuntuu rennommalta ja mieli rauhallisemmalta. Harjoittelun myötä vaikutukset syvenevät ja alkavat myös tulla mukaan arjen toimintoihin.
Parhaimmillaan kokemus on täyteläinen väreilevän vireisyyden tila!

 

Riitta Kokko
Suomen Chi Kung yhdistyksen jäsen sen perustamisesta lähtien vuonna 1987)
www.kehoterapia.net  riitta.kokko1@gmail.com  p. 040 535 4975

Lähdekirjallisuutta:

Helena Hallenberg: 1.Elinvoimaa kiinalaisittain.
                                2. Elämänportti Qigong -terveysharjoitukset
Päivi Aejmlaeus, Reino Knaapila: Akupunktio, meridiaanit ja akupisteet
Denis Vinokur: Terveyden kiinalainen käsikirja

Terveen elämän portilla, parantavia harjoituksia Kiinan kansantasavallan virallisesta ohjekirjasta.